
Krótko o posiłkach
- Za żywienie w naszym przedszkolu odpowiadamy wspólnie z firmą cateringową Obiady z Menażki, która przywozi nam codziennie śniadania i dwudaniowe obiady z kompotem.
- Na miejscu przygotowujemy świeże soki i musy z warzyw i owoców na drugie śniadanie oraz podwieczorki.
- Dbamy o wyrabianie zdrowych, prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci.
- Dostosowujemy jadłospis do alergii i nietolerancji pokarmowych, a także specjalnych diet zgłoszonych przez rodziców.
- Właściciel firmy cateringowej jest z nami w stałym kontakcie. Informuje nas o wszelkich zmianach sezonowych w jadłospisie z odpowiednim wyprzedzeniem. Natychmiast reaguje na zgłoszenie zmian w diecie z naszej strony.
- W dniu zaplanowanej wycieczki, obiad firma przywozi nam na miejsce np. do ZOO dzięki czemu dzieci zawsze bez względu na okoliczności mają zapewniony pełnowartościowy, ciepły posiłek.
- Menu jest ułożone w taki sposób aby zapewnić dzieciom dzienną porcję witamin, makro i mikroelementów oraz wszelkich innych potrzebnych do funkcjonowania wartości odżywczych.
- Dzieci mają nieograniczony dostęp do wody, a nauczyciele przypominają dzieciom jak ważne jest picie wody i zachęcają do sięgania po kubek.
- W ciepłe dni, przy słonecznej pogodzie, pozwalamy dzieciom zjeść w ogrodzie przedszkolnym.
Przykładowy jadłospis nr 1
Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek | Piątek | |
---|---|---|---|---|---|
Śniadanie 08:10 |
Płatki z mlekiem 3 rodzaje z bakaliami Herbata malinowa |
Chleb słonecznikowy z serem żółtym, pomidorem i sałatą Herbata ziołowa |
Płatki z jogurtem naturalnym 3 rodzaje i dżem owocowy Herbata melisa z pomarańczą |
Chałka z powidłami śliwkowymi Kakao |
Chleb wieloziarnisty i jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorkiem Herbata z dzikiej róży |
II Śniadanie 10:00 |
Warzywa i owoce | Warzywa i owoce | Warzywa i owoce | Warzywa i owoce | Warzywa i owoce |
Obiad II danie 12:10 |
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem typu feta Kompot jabłkowy |
Udka z kurczaka z kaszą gryczaną oraz mizeria ze świeżych ogórków Kompot wieloowocowy |
Gołąbki z kapustą i mięsem mielonym z sosem pomidorowym Kompot z rabarbaru |
Pieczeń z szynki w sosie własnym z ziemniakami oraz pomidory z ogórkiem i cebulką Napar z malin z cytryną |
Ryba panierowana z ryżem oraz surówka z kapusty kiszonej Napar z cytryny, mięty i miodu |
Obiad zupa 14:30 |
Brokułowa z zacierką babuni | Rosół z makaronem literki | Barszcz biały | Kartoflanka | Pomidorowa z ryżem |
Przykładowy jadłospis nr 2
Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek | Piątek | |
---|---|---|---|---|---|
Śniadanie 08:10 |
Płatki z mlekiem 3 rodzaje z bakaliami Herbata malinowa |
Chleb graham z pastą z białego sera i szczypiorkiem, ogórek do chrupania Herbata ziołowa |
Płatki z jogurtem naturalnym 3 rodzaje i dżem owocowy Herbata miętowa |
Chałka z powidłami śliwkowymi Kakao |
Kolorowe kanapki z chleba żytniego z papryką, ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką, sałatą, jajko gotowane Herbata z dzikiej róży |
II Śniadanie 10:00 |
Warzywa i owoce | Warzywa i owoce | Warzywa i owoce | Warzywa i owoce | Warzywa i owoce |
Obiad II danie 12:10 |
Ryż z tartym jabłkiem i cynamonem z cukrem waniliowym z sosem jogurtowo-owocowym Kompot jabłkowy |
Pierś z kurczaka panierowana na kaszy jęczmiennej oraz kapusta pekińska, papryka i kukurydza Kompot wieloowocowy |
Łazanki z kapustą Napar z suszonych owoców |
Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi oraz buraczki z cebulką Napar z malin z cytryną |
Kotleciki rybne z żółtym serem oraz z ziemniakami i sałata lodowa z sosem vinegret Napar z cytryny, mięty i miodu |
Obiad zupa 14:30 |
Kalafiorowa | Ogórkowa z ziemniakami | Żurek na naturalnym zakwasie z kiełbasą i jajkiem | Rosół z makaronem | Koperkowa z ziemniakami i marchewką |