Krótko o posiłkach

  • Za żywienie w naszym przedszkolu odpowiadamy wspólnie z firmą cateringową Obiady z Menażki, która przywozi nam codziennie śniadania i dwudaniowe obiady z kompotem.
  • Na miejscu przygotowujemy świeże soki i musy z warzyw i owoców na drugie śniadanie oraz podwieczorki.
  • Dbamy o wyrabianie zdrowych, prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci.
  • Dostosowujemy jadłospis do alergii i nietolerancji pokarmowych, a także specjalnych diet zgłoszonych przez rodziców.
  • Właściciel firmy cateringowej jest z nami w stałym kontakcie. Informuje nas o wszelkich zmianach sezonowych w jadłospisie z odpowiednim wyprzedzeniem. Natychmiast reaguje na zgłoszenie zmian w diecie z naszej strony.
  • W dniu zaplanowanej wycieczki, obiad firma przywozi nam na miejsce np. do ZOO dzięki czemu dzieci zawsze bez względu na okoliczności mają zapewniony pełnowartościowy, ciepły posiłek.
  • Menu jest ułożone w taki sposób aby zapewnić dzieciom dzienną porcję witamin, makro i mikroelementów oraz wszelkich innych potrzebnych do funkcjonowania wartości odżywczych.
  • Dzieci mają nieograniczony dostęp do wody, a nauczyciele przypominają dzieciom jak ważne jest picie wody i zachęcają do sięgania po kubek.
  • W ciepłe dni, przy słonecznej pogodzie, pozwalamy dzieciom zjeść w ogrodzie przedszkolnym.

Przykładowy jadłospis nr 1

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
Śniadanie
08:10
Płatki z mlekiem 3 rodzaje z bakaliami
Herbata malinowa
Chleb słonecznikowy z serem żółtym, pomidorem i sałatą
Herbata ziołowa
Płatki z jogurtem naturalnym 3 rodzaje i dżem owocowy
Herbata melisa z pomarańczą
Chałka z powidłami śliwkowymi
Kakao
Chleb wieloziarnisty i jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorkiem
Herbata z dzikiej róży
II Śniadanie
10:00
Warzywa i owoce Warzywa i owoce Warzywa i owoce Warzywa i owoce Warzywa i owoce
Obiad II danie
12:10
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem typu feta
Kompot jabłkowy
Udka z kurczaka z kaszą gryczaną oraz mizeria ze świeżych ogórków
Kompot wieloowocowy
Gołąbki z kapustą i mięsem mielonym z sosem pomidorowym
Kompot z rabarbaru
Pieczeń z szynki w sosie własnym z ziemniakami oraz pomidory z ogórkiem i cebulką
Napar z malin z cytryną
Ryba panierowana z ryżem oraz surówka z kapusty kiszonej
Napar z cytryny, mięty i miodu
Obiad zupa
14:30
Brokułowa z zacierką babuni Rosół z makaronem literki Barszcz biały Kartoflanka Pomidorowa z ryżem

Przykładowy jadłospis nr 2

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
Śniadanie
08:10
Płatki z mlekiem 3 rodzaje z bakaliami
Herbata malinowa
Chleb graham z pastą z białego sera i szczypiorkiem, ogórek do chrupania
Herbata ziołowa
Płatki z jogurtem naturalnym 3 rodzaje i dżem owocowy
Herbata miętowa
Chałka z powidłami śliwkowymi
Kakao
Kolorowe kanapki z chleba żytniego z papryką, ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką, sałatą, jajko gotowane
Herbata z dzikiej róży
II Śniadanie
10:00
Warzywa i owoce Warzywa i owoce Warzywa i owoce Warzywa i owoce Warzywa i owoce
Obiad II danie
12:10
Ryż z tartym jabłkiem i cynamonem z cukrem waniliowym z sosem jogurtowo-owocowym
Kompot jabłkowy
Pierś z kurczaka panierowana na kaszy jęczmiennej oraz kapusta pekińska, papryka i kukurydza
Kompot wieloowocowy
Łazanki z kapustą
Napar z suszonych owoców
Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi oraz buraczki z cebulką
Napar z malin z cytryną
Kotleciki rybne z żółtym serem oraz z ziemniakami i sałata lodowa z sosem vinegret
Napar z cytryny, mięty i miodu
Obiad zupa
14:30
Kalafiorowa Ogórkowa z ziemniakami Żurek na naturalnym zakwasie z kiełbasą i jajkiem Rosół z makaronem Koperkowa z ziemniakami i marchewką